De genoemde datums laten het moment van publicatie zien, 
De datum waarop de preek gehouden is ligt gewoonlijk een week later
2018 - sacramentsdag / processie © Harrie Brouwers, VoerendaalNIET TE MAKKELIJK!BERG BEKLIMMEN
Jaren geleden bezocht ik een schilderachtig dorp in Frankrijk. De plaatselijk kerk was boven op een steile berg gebouwd. We raakten  aan de praat met een dorpeling, die een heuse alpinopet droeg. Hij beklaagde zich erover dat er zo weinig mensen waren die de kerk nog bezochten op zondag. Een stuk of vijf zei hij met spijt. En toen legde hij uit dat dit volgens hem gekomen was door de nieuwe weg die ze hadden aangelegd. Vroeger moesten ze werkelijk meer dan honderd meter steil omhoog klimmen. Nu was er op de top een parkeerplaats aangelegd en een snelle weg ernaartoe, en nu kwam er niemand meer. Het was ze te gemakkelijk gemaakt. Als je geen moeite meer hoeft te doen, waarom zou je het dan doen? 

SPRINGEN
Ik weet niet of de man gelijk had. Wij als toeristen waren wel blij met de weg! Zonder de parkeerplaats zou het waarschijnlijk evengoed rustig zijn geworden in de Franse dorpskerk. Maar de  opmerking van de Fransman heeft me vaak te denken gegeven. Als je het te gemakkelijk maakt is het niet meer interessant!
Verleden week nog! In Echternach zag ik op dinsdag na Pinksteren meer dan 9 duizend mensen mee springen in de processie. Ze waren werkelijk van alle leeftijden, kleine kinderen, tieners en mensen in de kracht van hun leven, maar ook ouderen en mensen die slecht ter been waren, zelfs die in een rolstoel zaten. En het succes had zeker te maken met het feit dat het de meelopers niet makkelijk gemaakt was. Ze moesten springen. In slingertjes van vijf. Door een tot driehoek gevouwen witte zakdoek met elkaar verbonden. In zijwaartse stappen dansend op het ritme van een bezwerende polka.
 
GA IN VREUGDE!
Ik wil maar zeggen. Laten we het ons niet te gemakkelijk maken. Als u kunt, bidt dan hardop mee, dat zal u voldoening geven, en indien mogelijk zing onderweg. Mensen zingen tegenwoordig veel te weinig! Grijp uw kans! Wat is er mooier dan samen op straat luidkeels zingen? En als u een sprongetje wil maken....., laat u niet weerhouden. Tenslotte willen we getuigen van ons geloof in God, die woont in de vreugde van mensen, en in het breken en delen van brood.